СВЕТЕЩИ ОБЕМНИ БУКВИ

ДИЗАЙН, ИЗРАБОТКА, МОНТАЖ И СЕРВИЗ

 

Какво предлагаме ние ?
     Партнерс предлага не само изработка, монтаж и сервиз на всякакъв вид рекламни светещи обемни букви в цялата страна и ЕС, но и точни срокове, детайлно ценообразуване и 5 годишна гаранция на изделията, в писменна Декларация за съответствие.

Какво представляват светещите обемни букви ?
     Общото, между най-често срещаните екстериорни рекламни елементи, е светенето или по точно вътрешното засветяване. През последните 10 години, с мощното навлизане на светодиодите, във всички свери на ежедневието ни, върешното засветяване на всякакви обемни форми, включително и светещите обемни букви се изпълнява само с диоди. За разлика от старите технологии, луменисцент и неон, диодните ленти и модули са лесен за монтаж, икономичен, като съотношение мощност/ светене и качесвен, като гаранция и защита, светещ елемент. Светодиодите са разпространени и се изпозват в рекламата, основно като диодни ленти и диодни модули. Лентите, поради своята незащитеност на външни условия, се използват за вътрешни рекламни елементи, а модулите с високото си IP /показател за устойчивост на влага/ се ползват във външни рекламни елементи /букви, табели, тотеми и т.н./. И двата вида имат освен бяло светене, още червени, сини, зелени и жълти. Има и така наречените RGB диоди, който смесват основните 3 цвята /червен, зелен и син/ заедно, като с тях , чрез определени управления /контролери/ се постигат всякакви цветове. Пример за това са разпространените през последните години лед-екрани.

Какви технологии се ползват за изработката на светещите обемни букви ? 

ТЕХНОЛОГИИ

    Вички елементи на една светеща буква минават през машинна обработка и ръчно апликиране и асемблиране на отделните елементи.

МАШИННА ОБРАБОТКА НА МАТЕРИАЛИТЕ

    След проектиране на даденият светещ рекламен надпис при което са уточнени всички параметри/ габаритен размер , обем, цветове, лице, страница, гръб, засветяване/ започва тяхната изработка. Лицата на буквите, обикновенно акрил /опал или цветен/ се изрязват от листов материал по два начина, или лазерно или механично с CNC –фреза . Брандирането на лицето с допълнителен цвят се постига с ПВЦ фолио. Това е полимерен цветен филм с лепипен слой на гърба. Използваното при светещи елементи ПВЦ фолио независимо от марката трябва да е от сериите на транслуцентите. То се обработва, чрез изрязване на режещи плотери. Всички тези машини са с компютърно управление, кото по зададени от оператора параметри, изрязват материалите по контур.

    На CNC фрезата се изрязват и гърбовете /ПВЦ, АКП – алуминиев композитен панел (бонд), алуминиева или черна или цветна ламарина/. Когато страницата е от алуминий има машини ... , който автоматично, след зададени параметри, я огъват по профила на буквата. В някой случай, когато алуминият е суров, както и черната ламарина следва оцветяването им по проект с прахово боядисване.

РЪЧНА ОБРАБОТКА И АСЕМБЛИРАНЕ 

       Когато обаче, страницата е от непрозрачно ПВЦ или акрил се използва ръчно термоогъване на материалите. Акрила или лентата от ПВЦ се формова до постигане на контура на лицето на буквата. След като всички елементи на буквата са изработени , следва асемблирането. Това е процес по слепване, сглобяване, апликация на отделните елементи. Лицето се слепва със страницата, напасва се гърба и ако има нужда се апликира ПВЦ фолио. Опита на колегите от производството е от голямо значение. Поставянето на светодиодните модули и окабеляването им е отделна част. Тук е много важен е подбора на диоди. Всяки проект е различен. Всичко зависи от обема, размера на гредата и цвета на засветяване на буквата. След като приключи изработката, следват тестове за светене и водоплътност.

       Но не по-малко важно е конструкцията на която се поставят светещият надпис, за да се монтира на съответната фасада, покрив или пространство. Носещата или опорната конструкция на всеки надпис или табела се изработва от стоманени или алуминиеви профили с различни сечения. Параметрите на тези материали са съобразени с проекта, техническите чертежи и монтажният план на рекламата. Те се обработват и машинно, но най-вече ръчно, чрез ел. дъгова или аргонова заварка. В последствие се обработват антикорозионно, чрез обикновенно или прахово боядисване.

ОБЕМНА СВЕТЕЩА БУКВА СЪС СВЕТЕЩО ЛИЦЕ

     Обемните букви с вътрешно лед /светодиодно/ засветяване и светещо лице са най-разпространеният вид . При тях свети само лицето, което в най-общият случай е акрил, познат на всички с марката Plexiglass . Плексигласът е с богата цветова гама. Той дава цвят на буквата. При засветяването на лице от цветен акрил е най-добре да се използват цветни светодиоди. Освен стандартният цветен плексиглас има и акрил , които променя цвета си когато се засвети. Съществуват акрили с дневен черен и бял нощен ефект. Или така наречения дей/найт ефект.

Пример: Грехота ще е при лице от червен акрил, да не се използват червено светещи диоди. 

     Освен лице, обемните букви имат страница /обем/ , които да поеме засветяването и гръб за основа на целият елемент.

     Страницата на буквата, като ширина се определя от височината на буквата по проект. Нормално е страницата да е около 15-20% от височината и.

Пример: Светеща буква с височина 50 см. Обема и е редно да е 8-9 см.

ОБЕМНА СВЕТЕЩА БУКВА СЪС СВЕТЕЩА СТРАНИЦА

    Страницата на светещата буква се изработва основно от акрил, алуминиева или черна ламарина и непрозрачен ПВЦ материал.

    При светеща страница на буквата е нужно да се използва акрила, който при засветяване, заедно с лицето, да пропуска диодната светлина. Лицето и страницата се слепват по ръба на обема на буквата и са едно цяло. За да изпъкне бъдещият светещ надпис на фона на мястото му за монтаж, лицето и страницата обикновенно се изработват от различен цвят акрил.

Например: лице от бял акрил /опал/ и страница от червен акрил.

КОНРАЖУРНО СВЕТЕЩИ ОБЕМНИ БУКВИ

     Всички светещи обемни букви имат и гръб, който е основа на целият рекламен елемент Обикновенно гърбът е непрозрачен, но при Контражурното или светенето назад, се постига, когато той е прозрачен. Така светлината от светодиодите освен към лицето се отразява и назад към гърба. Това дава ефект на ореолното светене на обемната буква. Задължително в случая е буквите да се монтират на разстояние от фасадата. Колкото е по голямо разстоянието до фасадата , толкова е по-голям ореола на светенето. Е има си граници все пак. Нормалноро отдалечаване при буква с видочина 50 см е 3-5 см от стената. Изработват се и букви, който светят само назад, но те са описани в „метални букви и табели“.

 

Галерия от 184 Снимки